Tips en advies

Dit zijn adviezen van onze studenten uit eerdere jaren. We hebben ze gevraagd wat ze nieuwe studenten van de minor zouden aanraden, en dit waren de beste tips.

Hou er rekening mee dat er veel tijd in kan gaan zitten en je soms echt moet doorzetten. Voor de rest laat je lekker verrassen.
Onderschat niet hoeveel tijd het kost om te leren programmeren ‘from scratch’. Heb je al wat ervaring dan is dit vak goed te volgen, maar ik kan me voorstellen dat de werkdruk voor beginners erg hoog is.
 
Onderschat niet de hoeveelheid tijd die de minor vergt. Om sommige punten niet alleen te snappen, maar ook eigen te maken en vervolgens in de praktijk te brengen zal je veel tijd in de minor moeten stoppen. Vakken er naast volgen kan daarom best lastig zijn, ook in verband met de aanwezigheidsplicht.

Vraag op tijd om hulp als er dingen zijn die je niet snapt of onduidelijk vind, want kleine probleempjes kunnen er voor zorgen dat je hele code niet (of foutief) werkt. Zorg dat je alle lectures van tevoren kijkt en de discipline opbrengt om de tijd er in te steken die ervoor wordt opgegeven en behandel eerst alle noodzakelijke punten voordat je je code ‘’opleukt’’ met extra functies.
 
Bij twijfel direct beginnen : )
Deze minor is een enorm goede kickstarter als je ook maar een beetje interesse hebt in programmeren of zou willen weten hoe het is om te programmeren. Aan het einde van deze minor heb je de gereedschappen - en, misschien wel belangrijker - een manier van denken aangeleerd om verder te gaan met programmeren op je eigen kracht.
 
Plan bewust een moment in dat je de video’s gaat bekijken, anders ga je het overslaan en dat is niet goed voor je tempo bij de psets.
 
Klamp zoveel mogelijk vast aan de studentassistenten als je iets niet snapt. Wees niet bang om te vragen, soms heb je net dat zetje nodig.
Zorg dat je genoeg tijd en ruimte in je studie hebt om de minor te volgen, want je moet echt ruim de tijd nemen om naast de opdrachten ook de stof goed te bekijken en door te nemen.
 
Oefening baart kunst. Bij programmeren 1&2 was er echt een hele goede opbouw in de moeilijkheidsgraad van de programma’s, waardoor je echt merkt dat je steeds in stappen verder komt. Het is ook leuk dat je aan het einde van programmeren 2 meteen even een stukje website-maken meepakt. Verder was het fijn dat er een bepaald soort flexibiliteit was qua werken en aanwezigheid, en tegelijkertijd ook genoeg oplettendheid om je niet het gevoel te geven dat je voor niks kwam of juist wegbleef. En verder een goeie sfeer, ongeacht het feit dat er toch vaak genoeg gefrustreerd naar computerschermen gekeken wordt.