Hoe het werkt

Het belangrijkste dat je gaat doen tijdens deze minor is zelf heel veel programmeren. Ondertussen laten we je kennis maken met de manier van werken en de taal van het vakgebied, zodat je niet alleen zelf programma's kunt schrijven maar ook op een effectieve manier kunt samenwerken met andere programmeurs.

We verwachten dat je veel aanwezig bent, maar in ruil geven we je de beste begeleiding. Je kunt de hele minor fulltime doen in een halfjaar. Dan gaan we er vanuit dat je er geen vakken naast doet en verwachten we je vijf dagen per week hier. Anders wordt het gewoon teveel!

30 contacturen per week lijkt erg veel. Dat komt omdat leren programmeren veel praktijkoefening vraagt, waarbij je regelmatig wat hulp nodig hebt. Dat doen we zodat je na de minor wél zelfstandig nieuwe dingen kunt leren. Onderschat dit niet. Studenten besteden daadwerkelijk rond de 40-50 uur per week. Oef!

Ons studiemateriaal is speciaal voor studenten zonder voorkennis. We gebruiken de beste open source cursussen die we konden vinden; er zijn videocolleges van Harvard en MIT. Zulke cursussen zijn juist bedoeld voor groepen studenten met allerlei achtergronden, niet alleen bèta's. Afgelopen jaren hadden we dus ook studenten van meer dan 30 opleidingen, waaronder biologie, economie, media en cultuur, aardwetenschappen, filosofie en bèta-gamma.

Tijdens de contacturen zijn er altijd assistenten aanwezig om je verder te helpen en vragen te beantwoorden. Niet alleen over de opdracht, maar ook over de stof uit de videocolleges. Docenten en assistenten zijn ervaren programmeurs die je niet alleen veel kunnen leren maar ook meer weten over het vakgebied, het bedrijfsleven, banen en bijbaantjes. Daarnaast zijn er ook nog eens video's van werkcolleges en extra materiaal.

Studenten van buiten de UvA zijn welkom. Je moet het wel goed regelen, om te beginnen door je in te schrijven als bijvakker voor de opleiding informatiekunde (in Studielink). En je moet zorgen voor toestemming van de examencommissie van je eigen opleiding. Vragen over de inschrijvingsprocedure kun je stellen aan de servicebalie SSD. Meld je wel eerst even aan via het formulier op deze site!

De minor kan je helpen doorstromen naar een informaticamaster. Er is geen vaste aansluiting, maar door de minor te doen maak je kennis met de juiste mensen van de UvA, en we kunnen je misschien ook helpen met een aangepast programma om deficiënties weg te werken. Als je dit nu al wil plannen, neem dan contact op met de studieadviseur.

Als je al ervaring hebt met programmeren, mag je gerust meedoen. Ook voor studenten die al wat ervaring hebben met programmeren is er nog genoeg te doen. De introductiecursus bevat Hackeropdrachten waarin je kennis maakt met gevorderde onderwerpen uit de informatica.

Studenten van informatica, kunstmatige intelligentie en informatiekunde mogen een aantal van onze vakken niet volgen, omdat deze overlappen met vakken uit het eigen curriculum. De voorwaarden staan vermeld bij de vakken in de studiegids.